Opis bilja

Zimzelena, polugrmasta trajnica visine do 50 cm, sa zelenim ili blijedozelenim izdancima koji su u gornjem dijelu više ili manje ljubičasti ili crvenkasti. Stabljika s granama je fino dlakava, pri osnovi odrvenjala, u presjeku okrugla ili malo čvrsta. Listovi su uski i sitni, žljezdasto istačkani, poredani u čupercima na okruglim i dlakavim grančicama. Na vrhu grančice razvijaju se bijeli, rjeđe crveni cvjetovi sa ljubičastim tačkicama. Cvjetovi su složeni u grupama, obično 3 do 5, na zajedničkoj dršci. Cvjeta od juna do septembra. Biljka ima ugodan, aromatičan miris.

Upotreba

Djeluje umirujuće te se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva, lošeg apetita, proliva, grčeva, nadutosti, protiv ameba i glista, menstrualnih tegoba, gripe prehlade, za izazivanje znojenja, za jačanje muške potencije, za masiranje vlasišta kose kod početka ćelavosti. Vrijesak je bogat eteričnim uljem koje djeluje imunostimulirajuće i tonizirajuće na cijeli organizam. Eterično ulje koristiti u malim dozama i s velikim oprezom, u suprotnom može oštetiti kožu i sluznicu probavnog sistema. Ne preporučuje se uzimanje u trudnoći. Veoma je medonosna biljka.

Sakupljanje

Sakuplja se biljka u cvatu i mlade proljetne grančice. Sušimo ga na toplom i zračnom mjestu, u hladu. Suhu biljku čuvati u dobro zatvorenoj staklenci.