Opis bilja

Biljka nema klasični korijen, stabljiku i listove jer spada u posebnu skupinu biljnih organizama čija je stelja sastavljena od algi i gljiva. Sastoji se od uspravne, grmoljike stelje visine do 10 cm, koja je kratkim, končastim organima učvršćena na površinu zemlje. Strana lišaja okrenuta suncu je maslinasto smeđe-zelena, a donja strana je svijetlo sive boje, sa bijelim mrljama. Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti. Donji dijelovi stelje su crvenkaste boje. U svježem stanju lišaj je mekan i kožasto-žilav, dok je u suhom stanju krut i lomljiv, te mnogo svijetlije boje. Nema cvijeta. Ne podnosi zagađen zrak.

Upotreba

Čaj od islandskog lišaja se koristi za liječenje prehlada i upala, jer čisti i jača pluća. Osim toga čisti i jača sluznicu želuca, crijeva, te protiv proliva, preporučuje se i zdravim ljudima za povremeno čišćenje i jačanje sluznice. Može služiti kao nadomjestak za žitarice; iz lišaja osušenog na vatri i smrvljenog priprema se hranjiva kaša.

Sakupljanje

Sakuplja se čitav lišaj isključivo po vlažnom vremenu, tokom čitave godine, tj. dok vremenski usluvi to dopuštaju. Prije sušenja, potrebno ga je očistiti od raznih primjesa ( zemlje, iglica četinara i sl.) i dosušiti u hladu.