Zemljoradnička zadruga

"RADOBOLJA"

Mi smo kompanija koja se  30 godina bavi sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja i šumskih plodova. Locirani smo u Mostaru, Bosna i Hercegovina, tačnije  Hercegovina, gdje vladaju dobri klimatski uslovi za samoniklo ljekovito bilje i šumske plodove. Proljeća imaju dovoljno prirodne vlage, a  ljeta  su topla, što pogoduje razvoju kvalitetnog ljekovitog bilja i šumskih plodova.

 

Područja sa kojih sakupljamo ljekovito bilje su ekološki čista bez industrijskih i drugih zagađivača što naše ljekovito bilje i šumske plodove čini kvalitetnijim,  to se posebno ogleda u sadržaju eteričnog ulja i drugih aktivnih materija u ljekovitom bilju. Primjer je kadulja, koja je naš glavni proizvod, gdje sadržaj eteričnog ulja doseže i do 2,5%, berba juni-septembar.

Ljekovito bilje i šumske plodove sakupljaju naši kooperanti koji su educirani za branje i sušenje organskog ljekovitog bilja i šumskih plodova i certificirani su od zvaničnih institucija i stručnjaka.

Na godišnjem nivou   sakupimo i osušimo oko 400 tona i preko 30 vrsta  ljekovitog bilja i šumskih plodova, od čega   95% plasiramo u neke zemlje EU i jugoistočne Evrope a 5% plasiramo na domaćem tržištu

Ljekovito bilje pakujemo i isporučujemo kupcu: presovano u bale do 50kg umotano u bijelo pvc platno, u vrećama do 40kg, takođe od pvc platna, ili po zahtjevu kupca.

Naš asortiman proizvoda čini preko 30 vrsta suhog ljekovitog bilja i šumskih plodova na godišnjem nivou, a po količinama su najznačajniji:

– Salvia officinalis, summitates (kadulja, vršak)…………………………………

– Salvia officinalis ,folium (kadulja cvijet,ručno bran)…………………………

– Lichen Islandicus (Islandski lišaj)………………………………………………………

– Sambucus nigra (zova,suhi cvijet)……………………………………………………..

– Uva ursi (uva, suhi list)…………………………………………………………………….

– Helichrysum italicum herba (smilje suho)…………………………………………

– Satureia montana (vrijesak primorski)……………………………………………..

– Primula veris (jaglac, suhi cvijet) …………………………………………………….

– Hedera helix folium (bršljan, suhi list)……………………………………………..

– Tilia cordata (lipa bijela-cvijet)………………………………………………………….

– Tilia platyphylos (lipa crna-cvijet) ……………………………………………………

– Urtica dioica ……………………………………………………………………………………

– Juniperus communis (kleka)……………………………………………………………..

– Vaccinium vitis ideae (brusnica,suhi plod)…………………………………………

– Vaccinium mirtilly (borovnica, suhi plod)…………………………………………..

– Rosa cannina (šipurak, suhi plod)……………………………………………………….

Pored navedenog bilja, sakupljamo i još mnoge druge vrste, u manjim količinama. Iz godine u godinu, obim prikupljenog ljekovitog bilja i šumskih plodova se povećava.

Nabrojano ljekovito bilje je ORGANIC, za što  posjedujemo organski cerifikat ECOCERT – France. Zahvaljući procesu certifikacije za naše ljekobilje i šumske plodove zna se ko ih je i gdje ubrao i odakle potiču.

U sklopu Zadruge posluje i Poljoprivredna Apoteka.

Povjerenje i posvećenost kvalitetu i zadovoljstvu kupaca je naša poslovna vodilja. Ulaganje u najviši kvalitet i najbolju uslugu u svim sferama poslovanja, od prikupljanja i dorade do distribucije, pravac je koji, kao i do sada, želimo zadržati u poslovanju.