Opis bilja

Razgranat grm ili niže drvo, tvrde i žilave stabljike. Kora je glatka, sivo-pepeljasta, s granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1,5 cm. Listovi su trokutasti i petrokrpasti, s donje strane svijetlo plavkasto-zeleni, a s gornje tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta ali su znatno manji. Bijeli cvjetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama. Snažno mirišu na med. Plodovi su sočni, crvene boje. Cvjetaju u maju i junu, a plodovi sazrijevaju u septembru i okrobru.

Upotreba

Jača i regulira rad srca. Izvanredan je regulator krvnog pritiska ( visok pritisak snižava, a nizak povećava). Djeluje umirujuće na nervni sistem.

Sakupljanje

Sakupljaju se cvjetovi sa cvjetnim stapkama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvjetovi i cvjetni vršci sakupljaju se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promjene boju. Listovi se sakupljaju nakon dozrijevanja, u kasno ljeto. Suše se najprije u hladu, da provenu, a nakon toga se dosuše na toploj peći.