Opis bilja

Ima jak i razgranat korijen i uspravnu stabljiku. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Cijela biljka je obrastla kukastim žaokama koje se na dodir lome i izlijevaju oštar sok koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske, neugledne, zelene cvjetove. Plod je malen, jednosjemeni oraščić. Cvjeta od proljeća do jeseni.

Upotreba

Ubraja se u jedno od najboljih sredstava za čišćenje krvi. Takođe se koristi kod opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, oboljenja zglobova, za zarastanje rana, kod malokrvnosti, čira na želucu. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti, kopriva se, osim kao ljekovita biljka, koristi i kao povrće. Rastvor koprive se može koristiti u suzbijanju lisnih ušiju na voću. Za spravljanje rastvora koristiti cijelu biljku, prije pojave sjemena.

Sakupljanje

Korijen se sakuplja u proljeće i jesen. Listovi i vršike koprive se sakupljaju u proljeće, a cijela stabljika se sakuplja tokom cijele godine. Sjeme se sakuplja u augustu. Sakupljanje koprive na većim površinama se vrši kosidbom i otkidanjem listova sa stabljike, i to odozdo nagore. Otkidanje se obavlja još dok je biljka u svježem stanju. Listovi se suše u sjenci, prostrti u tankom sloju.