Opis bilja

Tajnica četvorouglaste i jako razgranate stabljike, visine 60 cm. Listovi jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi, smješteni su nasuprotno, na dugačkim stabljikama. Cvjetovi su bijeli ili bijelo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvastima, u pazušcima gornjih listova. Cijela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris koji podsjeća na limun, te je poznat kao i “limun-trava”. Cvjeta u junu i augustu.

Upotreba

Izvanredno je sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to i čisti krv. Preporučuje se u liječenju histerije, hipohondrije, menstrualnih grčeva, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proliva, želučanih tegoba. Eterično ulje matičnjaka je izvanredno prijatnog mirisa i koristi se u farmaciji, industriji parfema i kozmetici. Naročito se preporučuje trudnicama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću.

Sakupljanje

Listovi se sakupljaju prije cvjetanja, a cijela biljka sa vrškama i listovima u vrijeme cvjetanja. Važno je napomenuti da se, uz minimum manipulacije i dodira, matičnjak mora sušiti u hladu, brzo i oprezno. Osušena herba se ne smije čuvati u limenim kutijama.