Opis bilja

Lipa je veliko stablo visine od 25 – 30 m, a životni vijek joj je i do nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, listovi zagasito-zeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvijetovi su na dugačkoj stapici. List bijele lipe je krupniji i grublji od lista crne lipe. Procvjetani listovi su duguljasti, blijedozelene boje, dugački do 8 cm. Cvijet je vrlo prijatnog mirisa. Cvjeta u junu. Cvjetanje traje 2 do 3 sedmice, a nekad se dogodi da prođe i za 5 – 6 dana.

Upotreba

Pospješuje znojenje i mokrenje. Koristi se protiv grčeva i jao vrlo blago sredstvo za umirenje bolova, kao i za zacjeljivanje opekotina i rana. Preporučuje se kod hroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora, preuzbuđenosti nerava. Čisti krv.

Sakupljanje

Lipu treba brati čim počne cvjetati, kad su dvije trećine cvjetova u cvasti rascvjetale. Precvjetala lipa nema nikakvu vrijednost. Cvast, zajedno sa prirepkom bere se po lijepom i suhom vremenu. Sušiti u hladu, na prozračnom mjestu. Sakupljeni cvjetovi i nakon sušenja moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris. Bijela lipa cvjeta 15 dana prije crne lipe.