Opis bilja

Trajni grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se ispravni izboji koji se u narednim godinama razgranavaju u mnogobrojne svijene i viseće grane. Čitav grm je obrastao oštrim i prema dole savijenim bodljama. Listovi su neparno perasti, a listići su bijele do bijelo ružičaste boje, ugodnog mirisa. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, sa velikim brojem tvrdih sjemenki. Cvjeta od maja do juna. Plodovi sazrijevaju od sredine septembra.

Upotreba

Sadrži najviše C vitamina koji se kuhanjem gubi. Otklanja proljetni umor i ostale tegobe vezane za nedostatak C vitamina. Povoljno djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće bez ikakvih nadražaja bubrega. Preporučuje se i protiv kamenca u mokraćnim kanalima i bubrezima. Djeluje na čišćenje krvi. Cvjetne latica se upotrebljavaju kod krvarenja želuca, crijeva, pluća, hemoroida, kao i protiv proliva i želučanih grčeva.

Sakupljanje

Latice i mladi listovi se sakupljaju u vrijeme cvjetanja, dok se plod počinje sakupljati već u augustu, prije nego potpuno sazrije i izgubi boju, jer tada sadrži najviše C vitamina.