Opis bilja

Patuljasti gusti žbun visine 10 – 40 cm. Blijedo zeleni listovi su poredani u parovima, zimzeleni, obrnuto jajasti, na rubu nešto uvrnuti i tačkasti. Na vrhu izdanka u grozdovima više bijeli, rjeđe crvenkasti, četveročlani, pojedinačni cvjetovi zvonastog oblika, slabog mirisa. Plod je svijetlo-crvena boba tropskog do kiselog okusa i prijatnog mirisa. Cvjeta u maju i junu, a plodovi sazrijevaju od juna do augusta.

Upotreba

Plod se koristi osušen, te u obliku džema, pekmeza, kompota i sirupa. U medicine, čaj od brusnice se koristi kod oboljenja mokraćnog mjehura, grčeva u mokraćnom mjehuru, kod bolnog mokrenja, bolova u mokraćnim kanalima, te kod noćnog mokrenja. Ima slično djelovanje kao i uva, s tim što se čaj od listova brusnice preporučuje osobama osjetljivog želuca.

Sakupljanje

Plod se sakuplja od juna do augusta, a kišnim godinama i od polovine septembra. Listovi se sakupljaju nakon sazrijevanja ploda jer su tad najljekovitiji. List brusnice se često zamjeni s listovima uve. Ipak, postoji razlika obzirom da je list brusnice s naličja smeđe-tačkast, a list uve ima lagano ispupčenu nervaturu.