Od početka septembra do novembra je vrijeme berbe divljeg šipka koji je jedna od najstarijih biljnih vrsta koju je čovjek koristio. Divlji šipak je plod divlje ruže Rose canine, pripada porodici ruža Rosaceae. Sadrži minerale, tanin, vitamine D, B i P, provitamin A i prava je riznica vitamina C. Najčešće se koristi osušen za pripremu čaja tokom zime, ali od njega se pripremaju pekmezi, marmelade, kompoti, sirupi jer kuhanjem ne gubi korisne materije.

Šipurak pozitivno djeluje na imunitet organizma. Može da se koristi samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljnim vrstama. Plod sadrži i ugljene hidrate, proteine i vlakna, a poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimuliše izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i redukuje krvarenje kod menstrualnih ciklus.

Šipurak je dobar kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom.

Čaj od šipka i paprene mente

Uzeti jednu veliku kašiku usitnjenog šipka i kuhati u tri decilitra vode. Nakon pet minuta dodati dva do tri lista paprene mente. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno. Kada se prohladi dodati med. Ovaj čaj je veoma ukusan, pije se tokom dana. Najbolje je popiti šoljicu ovog čaja prije spavanja jer će nas umiriti i omogućiti dobar san.