Kantarion – Hyperici herba

PORIJEKLO

Kantarion (Gospina trava) je ljekovita, ali i korovska biljka. Kantarion je autohtona biljka Europe, Istočne Azije i Sjeverne Afrike. Ova biljka može se naći i u Sjevernoj Americi te Australiji. Riječ je o višegodišnjoj biljci, koja raste na brežuljcima i osunčanim mjestima. Prija joj neobrađeno zemljište, kao i pašnjaci i rubovi šuma u oblastima sa umjerenom klimom.

OPIS

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama. Listovi su jajastog oblika, protkani mnoštvom providnih tačkica. To su žlijezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvjetovi su smješteni na vrhu stabljike i žute su boje, imaju 5 latica s donje strane su crne tačke.

Biljka cvijeta od maja do septembra, a najljekovitija je u junu i julu, kada se i bere. Raste na nadmorskoj visini do 1600 metara, na travnatim brdima, na ivicama šuma, šumskim proplancima, na bregovima i livadama, pored puteva, u brazdama, na ivicama polja.

Ljekoviti dijelovi su upravo listovi i cvjetovi, koji se suše i koriste za pripremu moćnog čaja od kantariona. Miris joj je intenzivan, a okus gorak.

LJEKOVITA SVOJSTVA KANTARIONA

Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj ljekovitih svojstava jer sprječava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u tijelu.

Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lijek protiv nesanice.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn