Brusnica kao snažan antioksidans:ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

Brusnica kao snažan antioksidans:ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

Brusnica kao snažan antioksidans:ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

 

Brusnica je naziv koji obuhvaća nekoliko vrsta zimzelenih grmova iz roda Vaccinium, porodice Ericaceae, od kojih su najzastupljenije američka (Vaccinium macrocarpon) i europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Plod brusnice je crvena tvrda bobica kiselkastog okusa. Može se naći u hladnijim dijelovima sjeverne hemisfere, a kod nas raste u Gorskom kotaru i Lici. Vrlo je otporna na hladnoću, može izdržati temperature do -40°C. 

Brusnica se uzgaja u područjima s hladnijom klimom, a za rast zahtijeva vlažno, kiselo tlo. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi – Kanada i SAD proizvode čak 98% ukupne svjetske proizvodnje.

Ljekovita svojstva brusnice

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak.

Brusnici se pripisuju mnoga ljekovita svojstva ako se primjenjuje u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi:

 • pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
 • pomaže kod edema
 • štiti od bolesti desni
 • smanjuje rizik od raka
 • jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i crijeva
 • pomaže kod dispepsije, pogotovo uzrokovane Helicobacter pylori
 • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
 • snižava razinu kolesterola
 • pozitivno utječe na zdravlje očiju
 • pomaže kod reume i gihta
 • smanjuje razinu šećera u krvi
 • poboljšava kvalitetu kose, kože, noktiju

Unatoč svim ovim ljekovitim svojstvima, s upotrebom proizvoda od brusnice treba biti oprezan. U većoj koncentraciji brusnica ima nepoželjne učinke za pacijente s bubrežnim kamencima. Zbog veće koncentracije oksalata, može imati i laksativni učinak. Pri oprezu trebaju biti pacijenti na terapiji s varfarinom, osobe vrlo osjetljive na salicilate te osobe koje koriste lijekove za liječenje prostate i urinarne opstrukcije.

Upotreba i djelovanje brusnice

Ljekoviti dijelovi brusnice su plod i list. Češće se upotrebljava plod brusnice, koji sadrži proantocijanidine (PAC), antocijane, flavonoide, katehine, organske kiseline, ugljikohidrate (fruktoza i dekstroza), tanine. Najčešće se spominje pozitivan učinak pri liječenju infekcije mokraćnog mjehura. Pri tome najsnažniji učinak imaju proantocijanidini koji sprječavaju prianjanje bakterija na stijenke mokraćnog mjehura, a djeluju i na bakterijski biofilm.

Za bolji učinak pri liječenju infekcija mokraćnog mjehura preporučuju se standardizirani ekstrakti brusnica koji sadrže značajne koncentracije proantocijanidina. Dodaci prehrani s brusnicom pokazali su se uspješnima jer mogu smanjiti potrebu za učestalom antibiotskom terapijom u liječenju rekurentnih urinarnih infekcija i tako smanjiti nuspojave kao što je vaginalna kandidijaza.

Brusnica je snažan antioksidans

Mnoga istraživanja in vitro i in vivo dokazuju kako je brusnica biljka bogata mnogim antioksidansima, zbog kojih joj se i pripisuju pozitivni učinci, uz onaj najpoznatiji vezan za urinarne infekcije. Već spomenuti fenolski glikozidi i antocijani štite od pojačanog učinka lipoprotein oksidaze. Flavonoidi i organske kiseline smanjuju oksidaciju LDL-a što se najviše odražava na kardiovaskularni sustav. Pozitivno djeluje i na metabolizam i imunološki sustav zbog visoke doze antioksidansa.

Čaj i sok od brusnice

Za čaj se najčešće koristi list brusnice, no može se naći i mješavina lista i ploda. Čaj od lista brusnice ima u prvom redu uroantiseptička svojstva, zbog veće koncentracije fenolskih glikozida. Čaj od brusnice sadrži manju koncentraciju tanina pa ga mogu koristiti i djeca, ne mlađa od 12 godina. Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica prelije s 2,5 dl kipuće vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno.

Već više od 30 godina proučava se inhibitorski učinak soka brusnice na prianjanje bakterija u svrhu potencijalne primjene u liječenju oboljenja mokraćnih putova. Oprez je potreban kod osoba koje imaju predispoziciju za razvoj kamenca, veće količine soka mogu imati za posljedicu laksativni učinak. Oprez je, naravno, potreban i za dijabetičare. Najbolje je pripremiti svježi sok od plodova brusnice, tako da se dobro oprane i probrane zrele bobice miksaju i doda im se mala količina vode. Važno je da kupljeni sokovi od brusnice sadrže što više ploda brusnice te što manje šećera.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn