Kleka ili Smreka

Čitava biljka je ljekovita

Smreka ili Kleka (lat. Juniperus communis) veoma je razgranat polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Listovi su oko centimetar dugi, tvrdi, šiljasti i bodljikavi te po tri rastu iz istog mjesta. Kleka raste po kamenjarima, proplancima, šumskim livadama, obroncima, a jako voli kamenite te krševite podloge.

Zanimljivo je da je kleka sva ljekovita; grančice, iglice, drvo, korijen i tamnoplave bobice. Kleku ni u kojem slučaju ne smiju koristiti trudnice i osobe s bolestima bubrega, ostali mogu bez ograničenja.

Bobice za probavne i dišne organe te protiv nakupljanja vode

Bobice se koriste na specifičan način. Jedu se sirove i to tako da se prvi dan pojedu tri, drugi dan četiri i tako povećavamo broj za jednu do 21 dana, nakon čega smanjujemo po jednu bobicu dok ne dođemo do 3. Potom uzimamo pauzu od 31 dan.

Bobice potiču apetit, ublažavaju kašalj, zaustavljaju proljev, pomažu kod nadutosti, žgaravice, kod bolesne jetre i žuči, pomažu kod reume, te raskužuju dišne organe kod teških upala, zatim liječe pokvaren želudac i vraćaju želju za jelom, ublažavaju hidrops i obnavljaju zglobove.

Čaj od grančica, iglica i bobica koristi se protiv kašlja te za omekšavanje tvrdog šlajma u plućima, za izlučivanje vode, za smirenje cijelog živčanog sustava, protiv gihta, svih vrsta reume i artritisa.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn