Opis bilja

Listopadni grm visok 4 – 6 m. na donjem dijelu stable kora je svijetlo smeđa, a u gornjem sivo-bijela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. Nasuprotni listovi su nepravilno perasti, sa jajastim, zašiljenim, tamno-zelenim liskama, pilasto nazubljenim na rubu. Cvjetovi su sakupljeni u plosnatu cvast, cijele do žućkasto-bijele boje, blagog i ugodnog mirisa. Iz cvjetova se razvijaju male i sočne bobice, u početku zelene zatim crveno-smeđe i na kraju sjajnocrne. Cvjeta sredinom ljeta.

Upotreba

Čaj od zove se koristi za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. Koristi se i u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, astme i kod reumatičnih bolesti. Čaj od kore pomaže kod regulacije stolice i olakšava mokrenje. Neophodno ga je pažljivo dozirati obzirom da pretjerane količine mogu biti opasne. Zreli plodovi djeluju ljekovito protiv nesanice. Koriste se i za spravljanje džemova i sokova. Sadrže više vitamina B nego ijedna poznata namirnica.

Sakupljanje

Mladi izboji i mladi listovi sakupljaju se u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvjetanja, plodovi nakon dozrijevanja, a kora od februara do novembra.