Opis bilja

Trajna zeljasta biljka sivkaste boje, visine 10 – 40 cm. Donji listovi su skupljeni u rozetu pri osnovi stabla, a ostali su naizmjenično raspoređeni po stablu. Svi listovi su na licu zeleni, a na naličju srebreno dlakavi. Na vrhu stabla su glavičaste cvasti žute boje, sakupljene u štit. Cvjetaju u junu i julu.

Upotreba

Potiče izlučivanje želučanog soka i žuči, djeluje protivupalno. Pomaže kod nadutosti, bolesti jetre i žučnog mjehura. Eterično ulje smilja, zbog svog regenerativnog djelovanja, koristi se u kozmetici za njegu dehidrirane i umorne kože. Vrlo je korisno pri ublažavanju ožiljaka, strija i modrica. Koristi se i za zaštitu i ublažavanje opeklina i kože oštećene sunčevim zrakama. Izvrsno djeluje kod stanja hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imunosistema. Krijepi i odmara. Dobro se kombinuje s većinom eteričnih ulja, naročito s lavandom, kamilicom i citrusima. Izuzetno je blago pa ga mogu koristiti i djeca.

Sakupljanje

Cvjetne glavice se sakupljaju za čaj, kad se cvjetovi počnu otvarati. Za destilaciju su najbolje cvjetne glavice i dio stablja neposredno ispod njih. Destilacija se mora obaviti u roku 24 sata nakon branja.