Opis bilja

Jedna je od prvih biljaka koja cvjeta u proljeće. To je trajnica sa kratkim i smeđim korijenom. Jajasto okrugli prizemni listovi složeni u rozetu. Valovito su nazubljeni, a u vrijeme pupanja uvrnuti natrag. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm visoka cvijetna stapka na čijem se kraju nalazi 5 do 10 žutih cvjetova. Cvjetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj čaši. Cijela biljka je dlakava. Cvjeta od marta do maja.

Upotreba

Naročito je dobar za liječenje plućnih bolesti, nesvjestice i lupanja srca. Čaj pripremljen od cvjetova jaglaca povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga koristi se u liječenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospješuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi. Čaj od korijena uspješno djeluje kao umirujuće sredstvo protiv glavobolje, nervoze, nesanice i vrtoglavice.

Sakupljanje

Listovi i cvjetovi sakupljaju se u proljeće, za vrijeme cvjetanja, a korijen tokom zime. Cvjetovi se sakupljaju sa ili bez čaške i moraju se sušiti odmah po branju jer brzo izgube prirodnu boju i postanu neugledni. Iz tog razloga potrebno je često mijenjati papirnatu podlogu na kojoj se cvjetovi suše u veoma tankom sloju. Korjen se, nakon čišćenja, suši na prozračnom i sjenovitom mjestu. Osobe sa osjetljivom kožom trebale bi izbjegavati sakupljanje jaglaca.