Čudesni čaj / Hajdučka trava liječi bol u želucu, gastritis i brojne ženske tegobe

Čudesni čaj / Hajdučka trava liječi bol u želucu, gastritis i brojne ženske tegobe

Svrstala se u red najvrjednijih ljekovitih biljaka, a u zimskim mjesecima aktualna je jer pomaže kod suzbijanja prehlade.

Njeno drugo svojstvo, koje su iskusile mnoge žene, bez obzira na redovito liječničke kontrole konvencionalne medicine je – hajdučka trava (stolisnik) je odličan saveznik u borbi protiv gotovo svih ženskih oboljenja.

Ima dugu povijest korištenja u domaćoj medicini, osobito za rane, posjekotine i ogrebotine. Narod ju je koristio i kao lijek za prehladu. Primarne prednosti čaja od hajdučke trave leže u njegovoj sposobnosti da “otjera” i spriječi prehladu da se u potpunosti razvije, a u tom svojstvu rabila se stoljećima.

Njen latinski naziv “Achillea millefolium” povezuje se za grčkog junaka Ahila, koji ju je u trojanskom ratu koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno djeluje.

U narodnoj medicini stolisnik ima izuzetno značajnu ulogu u liječenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti maternice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži tvari koje povoljno djeluju na želučanu sluznicu, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i liječenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crijevima. Kalij kojim obiluje ova biljka potiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.

Hajdučica djeluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja – u želucu, crijevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezene, jetre, gušterače i kod žutice.

Čaj korisno djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.Ako vas zanima još recepata sa stolisnikom, pročitajte 20 recepata od stolisnika koji ublažavaju bol i smiruju živce.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn